10 принципа за успех в изгарянето на излишните мазнини

изгаряне на излишните мазнини
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

За да бъдем в добра физическа форма е лесно, стига да знаем някой основни правила. Прилагайки ги всичко ще се случи леко и плавно с гарантиран успех.

Принцип 1: Влезте в калориен дефицит

Един от най-важните принципи за изгаряне на излишните мазнини е да влезнем в калориен дефицит. Ако се приемат повече калории, отколкото се изгарят се влиза в излишък, което води до покачване на телесната маса. Следователно при калориен дефицит, се понижават и излишните мазнини. Ако се приемат калории, колкото се изгарят пък, ще поддържаме теглото си без вариации, в посока нагоре или надолу.

Принцип 2: Намалете приема на въглехидрати

Приемането на въглехидрати е желателно да бъде сведено до минимум, през повечето хранения. Хубаво е ако ги приемаме, да бъде в храненето след тренировка. Желателно е въглехидратите да са бавни с нисък гликемичен индекс.

Принцип 3: Приемайте повече белтъчини

Когато приемаме белтъчини при всяко хранене метаболизма ни се забързва, заради високия термичен ефект на протеините.

Принцип 4: Премахнете от менюто си трансмазнините и приемайте добри мазнини

Приемайте полиненаситени мазнини, като (мазна риба, ленено масло), също така и мононенаситени мазнини, като (зехтин, ядки и авокадо). Тези мазнини са в групата на добрите мазнини, които ни помагат в борбата с излишното тегло и винаги трябва да присъстват в менюто ни.

Принцип 5: Обърнете внимание на силовите тренировки

Силовите тренировки е желателно да присъстват в ежедневието ни, защото с тях не само се трупа мускулна маса, но се изгарят и излишните мазнини. Силовите тренировки, повишават мускулната маса, а колкото повече мускулна маса имаме, толкова по-висок е базовия ни метаболизъм, което води до изгарянето на повече калории. Силовите тренировки са толкова важни, колкото и кардио тренировките.

Принцип 6: Обърнете внимание на кардио тренировките

За изгарянето на мазнини, ключово значение имат кардио тренировките. Хубаво е да се съчетават кардио със силови тренировки, за изгаряне на телесни мазнини. Кардио тренировките могат да се правят непосредствено след силовата тренировка или да бъдат самостоятелни в отделни дни. По-ползотворно би било да се правят в отделни дни, защото когато са веднага, след силовата тренировка и сме в калориен дефицит се изгаря мускулната маса.

Принцип 7: Приемайте повече минерали и витамини

Приема на минерали и витамини предпазва организма ни от всички дефицити, които могат да възпрепятстват изгарянето на мазнини, а и да повлияят негативно на здравословното ни състояние. Метаболизма ни се влияе от хранителните вещества и е много важно да ги поддържаме в баланс.

Принцип 8: Приемайте качествени хранителни добавки

Когато приемаме качествени хранителни добавки, помагаме на метаболизма си да се забърза повишаваме енергията си, потискаме неконтролируемия си апетит и ускоряваме изгарянето на мазнините.

Принцип 9: Пийте достатъчно вода

Желателно е да пием повече вода, разпределена, равномерно през целия ден. Дневно трябва да пием поне по 8-10 чаши вода. При усилена тренировка, дори по 3-4 литра дневно. Приема на вода предпазва тялото от дехидратация и спомага за извеждането на мазнините от мастните депа и трансформирането им в енергия. Това, може би е най-важния и същевременно най-подценявания принцип за изгаряне на мазнини.

Принцип 10: Приемайте повече фибри

Повишения прием на фибри подобрява храносмилателната система и лесното освобождаване на хранителните вещества, което води до здравословно отслабване. Когато приемаме повече фибри си набавяме необходимите за организма хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, като същевременно приема на калории е минимален, а те са и с нисък гликемичен индекс.

Спазването на тези 10 принципа изисква постоянство, но е важно да се превърне в начин на живот, а това освен че ще ни държи в добра физическа форма, ще ни направи по-здрави и устойчиви.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: