Какви грешки допускаме при отслабване?

Angelic Glow - статии (9)-min
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Хубаво е когато правим основни промени в живота си, като това да отслабнем е да правим поетапни действия. От малко, към по-голямо, като постепенно прибавяме елементи, за да не се стресираме, след ударен старт, което пък води и до отказване. Начина, по който подхождаме към този процес е определящ за крайния резултат. В процеса на отслабване трябва да обърнем сериозно внимание на отношението ни към храната, навиците ни, емоциите, начина ни на мислене, движението и цялостния си психологичен подход.

Първата и основна грешка когато започнем процеса на отслабване, е че нямаме план, какво да правим, след като процесът на отслабване приключи.

Когато достигнем желаното от нас тегло, трябва да свикнем с идеята, че това ще се превърне в нашия, нов начин на живот. От тук насетне, вече ще трябва да поддържаме постигнатото тегло, да приемаме определен за деня калориен прием, да имаме двигателна активност и храната ни да е балансирана и здравословна. Твърде вероятно е да възвърнем някой килограм, да задържим вода и всичко това е нормално в процеса на отслабване. Не можем да поддържаме постоянно най-ниската стойност на килограмите си и това е съвършено, нормално. За това предимно се изисква приемане и най-вече психическа подготовка. 

Втората грешка при отслабването, е че неглижираме тренировките и спираме да подхождаме с необходимата сериозност. За да запазим мускулната си маса е необходимо да имаме постоянство в двигателната си активност и да правим силови тренировки.

Третата грешка, е че си слагаме прекалено високи цели и рестрикции, които ни стресират и демотивират. Слагаме си неизпълними цели, като прекалени ограничения в калорийния прием или в непосилни тренировки. Хубаво е да си поставяме постижими цели, чийто резултати ще ни мотивират, а и ще доведат до трайни резултати. Подходящ пример за постижима цел е да отслабваме с по половин килограм седмично. 

Четвъртата и много важна грешка, е че измерваме прогреса си само с помощта на кантара. По пътя към отслабването, прогреса има много и различни измерения. Понякога числото, което показва кантара, изобщо не е определящо. Тъй като мазнините са леки, а при интензивни тренировки се покачва мускулната маса, която пък тежи. Съответно, ако се измерваме с шивашки метър, бихме могли да достигнем до извода, че мерките ни са намалели, но пък за сметка на това килограмите е възможно да не са се променили.  Много често, когато не виждаме промяна в числата на кантара, го приемаме, като провал и се демотивираме. Истината, обаче е съвсем различна, ако тренираме и се храним разумно, числата може и да не се променят, но фигурата ни да се променя, което всъщност е и резултата, който целим.

Вижте още: