Използвайте кантара си правилно!

кантара

Повечето от нас имат кантар в дома си, който се явява „помощник” в борбата с излишните килограми. Всички обичаме, да стъпим върху кантара и да видим, че тежим по-малко отколкото сме били преди.
Неприятната изненада обаче идва, когато сме свалили видимо обиколки, чувстваме се прекрасно в кожата си, но когато стъпим върху нашия “помощник”, той ни показва, че тежим с 2 килограма отгоре. Тогава цялата ни мотивация и позитивизъм се загубват и немалко от нас посягат към парче шоколад, за да оправят своето развалено настроение. При 99% от хората емоционалната реакция е към понижаване на настроението.

Нормално ли е?

Съвсем нормално е в началото на пътя към загубата на излишно тегло, да има пикове и спадове в нивата на килограмите. И вместо да се съсредоточим върху позитивните резултати, които сме постигнали, фокуса ни отива в неправилната посока да се тормозим, от това което сме видели на кантара. Обвинявайки се не правим нищо градивно за себе си, напротив, точно обратното, всички негативни критики, които отправяме към себе си, водят, като лавина след себе си още негативи. В това се крие уловката, точно когато сме видели по-голямото число, ние трябва да се съсредоточим, да следваме нашата цел и да правим каквото трябва, независимо от числото на дисплея. Съвсем нормално е да имаме негативни реакции, обаче не е желателно те да диктуват какво се случва в живота ни.

Какво означават промените в теглото и защо се случват?

Точно за това е важно да знаем, какво в същност означават числата на кантара. Повечето от нас мислят, че следенето на килограмите ни служи за контролна мярка на посоката, в която вървим, на базата на сравнението. По този начин обаче не можем да имаме ясна преценка за процеса на отслабване. Съществуват множество причини за варирането на килограмите, от хормонална промяна (Вижте статията за „Хормоните, заради които пълнем, когато са в дисбаланс“), нива на водна задръжка, приета храна и т.н.

Как да използваме данните от кантара правилно?

Единствения начин да използваме данните от кантара правилно е да го погледнем, чисто статистически.

Желателно е да следим:

  • Движението на числата на седмична база;
  • Да наблюдаваме, как варира теглото ни спрямо определен вид храни;
  • Ако вземем стойностите на две или повече поредни седмици и ги сравним, тогава ще имаме по-ясна представа за движението;
  • Важно е да се теглим редовно, поне 5-6 пъти седмично и всички стойности да се записват, за да можем да имаме правилно наблюдение;
  • Трябва да се съблюдават минималните и максималните килограми, които сме отчели през седмицата. В някой от дните просто тежим повече, в други това не е така.

И така, когато имаме всички тези стойности, можем да преценим, средно как се развиваме. Шивашкия метър и дрехите са един от най-верните показатели. Това, което ни казва кантарът е една моментна стойност, която сама по себе си не е надежден показател. Мазнините са изключително леки и е твърде възможно да загубим от обиколката си, а всъщност да тежим на същите килограми, на които сме били до този момент.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: