Стягане на тазовото дъно

Angelic Glow - статии (10)-min

От изключително значение е да се обръща внимание на мускулатурата на вашето тазово дъно. Особено препоръчително е за ситуация след бремнност. Тазовото дъно е комплекс от мускули, които правят матката стабилна, също така вагиналните мускули и свинктера. Структурата му е трипластова и се състои от съединителна тъкан и здраво свързани мускулни слоеве. То служи за множество функции и трябва да е стабилно, за да поддържа органите и детето по време на бременността. Неговата функция, също така е и да пропуска изпразване на мехура и червата, както и по време на сексуален акт и раждане.

Когато сме в следродилен период

В първите моменти след раждане е желателно да не се натоварва тазовото дъно. Тогава е време за почивка. В случай, че имате усещане на напрежение или потъване, могат да бъдат от полза обърнатите позиции – с краката на горе, в легнало положение и повдигнат пелвис. Противопоказно е вдигането на тежко, над тежестта на вашето бебе.

Изправяне

Когато се изправяте от легнала позиция, е желателно да се обърнете на една страна и да се избутате с помощта на ръцете до изправено положение на тялото. Леко се плъзгайте към края на стола или леглото и се наклонете леко напред. Стягайте мускулите на тазовото дъно за помощ при изправянето.

Седнало положение

Когато сте в седнало положение, гръбнакът трябва да е изправен. Активирайте мускулите на тазовото дъно и избутайте дупето в задната част на стола.

Изправен стоеж

Когато сте в изправен стоеж, застанете с разтворени крака, на ширината на ханша с изправен гръб. Желателно е тазът да се поддържа равен, а гръбнакът в неутрално положение.

Когато използвате тоалетна

Понякога след първите дни след раждането е трудно да се разбере дали пикочният мехур е пълен и затова е желателно да се ходи често до тоалетна. Седнете с изправена стойка, с крака, раздалечени на ширината на ханша, а за по-добра перисталтика, краката трябва да са леко повдигнати, като можете да
използвате малко столче. Избягвайте напъване.

Кашлица и кихане

Когато имате нужда да се изкашляте или да кихате, заемете изправена стойка, завъртайки горната си част настрани, с присвита ръка.

Движение на бедрата

Няколко пъти на ден движете бедрата си, правейки кръгообразни движения, за да отпуснете мускулатурата си. Активирайте мускулите на тазовото дъно, като
ги свивате и отпускате (сякаш ще спирате да пишкате). Правете чести контракции, свивайте и отпускайте тазовите мускули.

EMSELLA стол

Процедурата е базирана на фокусирана електромагнитна технология (HIFEM) за стимулиране и възстановяване на нервномускулния контрол на дълбоките мускули на тазовото дъно. Една сесия води до хиляди супрамаксимални контракции, които предизвикват стягане на мускулатурата. Терапията е напълно безболезнена, ефективна и комфортна за човека. Необходимо е да седне на специален високотехнологичен стол (може да е с ежедневните си дрехи), където по време на сеансите ще усети приятно масажиране и тонизиране на своето тазово дъно. Не се изисква никаква специална подготовка, режим или медикаменти, придружаващи процедурата!. Доказан е положителен ефект при над 80% от жените, подложили се на процедурата, като след известно време ефекта не само не изчезва, а се наблюдават още по-големи подобрения!

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: