Как да намалим апетита си?

намаляване на апетита
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Апетит – това е най-големият враг на много от хората, страдащи от наднормено тегло. Този проблем произтича, не от невъзможността да се нахранят, а от това че искат да ядат все-повече, защото това им харесва.

Как можем да се справим с апетита?

На първо място трябва да уточним за себе си и да разберем, каква е разликата между апетит и глад. 

  • Глад е тогава, когато просто ни се яде, тялото има нужда от храна и каквото и да ни попадне в този момент, то ще задоволи тази потребност. Най-просто казано, глада е нужда от храна, за енергия и оцеляване. 
  • Апетит е когато ни се яде конкретен вид храна. Или желание да изпитаме удоволствие чрез хранене. Съществуват ситуации, в които вече сме се нахранили, но все още имаме апетит. Или в друг случай, когато сме се нахранили, но ни се яде определен вид храна, въпреки това, ние не удовлетворяваме тази нужда, но тя много ни се яде. 

Глада и апетита могат да се тренират, както тялото, те не са постоянна величина. Например, когато постоянно дъвчем нещо през час, то ние се тренираме да сме постоянно гладни. Колкото повече храна приемаме, извън нормата за засищане на глада, ние започваме да възпитаваме тялото си да иска все-повече храна. По този начин попадаме в един омагьосан кръг на глад и апетит, от който се излиза трудно и с осъзнатост. Ако търсите добри и трайни резултати, статията ни „Как да отслабваме, без чувство на глад?“ ще ви бъде много полезна.

Когато предприемем мерки да ограничим храненето си и да отслабнем, винаги в началото ще изпитваме дискомфорт и това е нормално. Трудността и постянното усещане за глад варира до една, две седмици, докато тялото възприеме тази новост. 

Съвети:

  • На първо място, да се храним от три до четири пъти дневно и това по възможност да се прави в едни и същи часове;
  • Наспивайте се добре, това е изключително важно. Ако спим по-малко, съществува голяма вероятност, да го компенсираме със сладко или нещо “вкусничко” и пак да се чувстваме гладни. Съня има голямо отношение към здравето, справянето със стреса и отслабването. Необходимия за здравословното съществуване сън е от 7 до 8 часа.
  • Желателно е да опростим менюто си и да намалим различията от вкусовете. Ако имаме разнообразие от храна, се включва апетита и по този начин приемаме огромни количества. 
  • Да добавим към менюто си повече зеленчуци, фибри и жива храна. 

Помощници в намаляване на апетита са чая, черното кафе, маслините, авокадото, черен шоколад с над 80% какао или какаови зърна , джинджифил. Също така е важно да ядем повече протеини.

Ако искаме смислен живот, не бива да допускаме на нищо да ни владее, било то и храната.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: