Какво проваля отслабването?

неуспешно отслабване
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Има множество елементи, които ни демотивират, когато започнем процеса на отслабване. Най-неприятната демотивация обикновено идва от това, че килограмите не мърдат, в продължение на дълго време. С всеки път, ни е все по-трудно да наберем мотивация отново и от яд, посягаме към поредната пица или сладкиш, за да се почувстваме отново поне за малко щастливи.

Причината за този провал е съвсем различна, тя е основно психологическа. Когато не сме наясно за грешките, си, това неминуемо води до провал. Съществуват три основни причини за тях.

Липса на търпение и високи очаквания

Искаме за кратко време да постигнем високи резултати и когато не виждаме желаните резултати, се отказваме лесно. Това е голям проблем и той е преди всичко на психологическо ниво.

Поставяме си прекалено високи цели

Амбициозните цели трудно се постигат за кратко време. Ако решим, че трябва да се захванем с много неща наведнъж, което обикновено е допълнение към високите цели, провалът ни е почти 100% сигурен. Тази ситуация води до психическо изтощение. Желателно е да се действа постепенно, защото свръх мотивацията и последващо неспазване на поставените цели, води до бързо отказване.

Липса на информация или претрупване от нея

Опитваме от много неща, не навлизаме в нито едно и сме непостоянни. Това неминуемо ни демотивира и води до отказ. След всеки такъв сблъсък, започваме да се обвиняваме и да чувстваме вина.

Какви са скритите причини за провала

Истината е че има множество скрити вътрешни причини, които ни карат да имаме подобни поведения и да ни саботират.

Скритата причина за така наречения провал е, че хапвайки някои храни, ние се успокояваме и в краткосрочен план си решаваме даден емоционален проблем.

Например, ако сме стресирани и си похапнем шоколад, това временно ни успокоява, обаче повишава калорийния прием и трупаме излишни мазнини. Така, че не би следвало да се разглежда, като “провал”, защото в друг аспект е решение за даден казус.

Как да неутрализираме предпоставките за провал

Тялото ни има свои собствени нужди, които трябва първо да решим. Как можем да излезем от този омагьосан кръг. Желателно е първо да разберем какъв точно проблем си “решаваме” похапвайки, вредни храни. Да помислим за неговото решение и след това да обърнем внимание на режима си на хранене и да си поставим дългосрочни цели.

Първо е хубаво да си зададем въпроса “защо?”, когато приемем по-голямо количество сладко. Защо ни е важно да преядем със сладко, а не със салата, за да си доставим повече удоволствие? Отговорът в повечето случаи е защото сме стресирани, а решението е да се освободим от стреса, като го осъзнаем. Похапвайки обаче потискаме проблема си, но в дългосрочен план, това ни прави дебели и нещастни.

Вторият въпрос, който трябва да си зададем е “кое ни спира да се променим?”. С този въпрос ще осъзнаем всичките си притеснения, които ни възпрепятстват промяната. Ще осъзнаем тяхната незначителност и ще бъдем по-силни.

Стигайки до сърцевината на проблемите си, можем да ги решим. Ако искате да научите още по темата, вижте и статията ни „Какво трябва да знаем, когато искаме да отслабнем?“.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: