Точни ли са показателите на калориите?

колко калории на ден за отслабване

Проследяването на калориите не е точна наука и то няма никакво отношение към процеса на отслабване. Но нека се съгласим, че никой не си следи калориите „от добър живот“… Когато го правим нас обикновено ни интересува колко калории на ден за отслабване трябва да приемаме?

От какво зависи отслабването

Повечето от нас са чували, че отслабването е зависимо от количеството енергия, която приемаме, спрямо количеството, което изразходваме. Звучи просто, но истината е, че няма как това да бъде точна математика, която да бъде контролирана и детайлизирана.

Резултати от измерването на калории има, но не защото сме прекалено точни в тяхното преброяване.

Съществуват много различни фактори, от които може да се повлияе измерването на конкретна храна, за нейната калорийна стойност като например:

1. Голямо значение при измерването на растителната храна има от каква почва произлиза тя. Но дори и при животните, това също е от значение, според зависи с каква храна се хранят те.

2. Начинът на приготвяне на храната, също е от значение. Ако не сме приготвили храната, по правилен начин, можем да извлечем от нея по-малко полезни свойства и енергия. Някои пък храни тялото ни не може да усвои напълно.

3. Също така има значение какво точно е съотношението между протеини, въглехидрати и мазнини в приеманата от нас храна.

Най-добрата формула (според нас)

Всички гореизброени фактори се променят във времето. Честно казано всичките детайли може да не се следят с голяма точност. Защо? Ами, защото дори да си отговорим на въпроса колко калории на ден за отслабване са ни необходими по чисто математически път, то реалната ситуация е много по-сложна и комплекса.

Вариациите на калориите на са в голяма амплитуда, има леки разминавания, което все пак може да ни даде отправна точка. Наличието на няколко калории отгоре, няма да ни спре процеса на отслабване. Ако виждаме, че не отслабваме с необходимата бързина, това може да означава, че трябва малко да намалим калорийния прием или да увеличим малко движението.

Същото важи и за обратния процес, ако виждаме, че отслабваме с по-голяма бързина от исканото от нас, можем леко да завишим калорийния прием или да намалим физическата активност. Числата няма как да бъдат стриктно спазвани и точни. Въпреки че калориите са основният инструмент, с който можем да контролираме процесите и тенденцията за следене на килограмите, ключовото е постоянството, търпението и правилната психическа нагласа. Ако имаме тях, резултатите няма да закъснеят.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: