Топ 5 упражнения за тазово дъно и как да го подсилите?

упражнения за тазово дъно
Мускулатурата на тазовото дъно е важна за придържане на червата, на пикочния мехур, за органите, които са разположени в тази област, както и за подобряването на сексуалната функция. Затова в тази статтия решихме да споделим топ 5 упражнения за тазово дъно и за това как може да се подсили техния ефект!

Упражненията за поддържане на мускулите на тазовото дъно са от изключително значение за превенция на следните проблеми:
– Инконтиненция:
– Понижена сексуална функция;
– Пропадане на тазовите органи;
– Болки в гръбначния стълб и др.
Мускулите на тазовото дъно са от изключителна важност за комфортното и здравословно функциониране в ежедневието ни.

Топ 5 упражнения за тазово дъно

За наша радост съществуват безоперативни и безболезнени упражнения за тазово дъно, с които

Упражнения на Кегел
Това са лесни упражнения, които могат да се правят дори когато сме седнали. Стягаме мускулите на тазовото си дъно и ги отпускаме, като задържаме по 4-5 секунди. Правим 10 повторения, по 3 серии. Могат да се практикуват през целия ден, навсякъде. Този процес е по-бавен, но много ефективен.

Процедура за електромагнитна стимулаця

Процедурата е базирана на фокусирана електромагнитна технология (HIEMT) за стимулиране и възстановяване на нервномускулния контрол на дълбоките мускули на тазовото дъно. Една сесия се равнява на 12 000 упражнения на Кегел и то с максимален интензитет на стягане. Терапията е напълно безболезнена, ефективна и комфортна за клиентите. Не е необходима предварителна подготовка, процедурата се прави през дрехите. Процедурата е медицински одобрена и се прилага в болниците. Доказан е положителния ефект при над 800% от жените, подложили се на тази процедура. След време ефекта не само не изчезва, а се наблюдават още по-големи подобрения.

Техника за релаксация на тазовото дъно

Лага се на пода по гръб, коленете са свити. Отпуска се корема и тазовото дъно и се вдишва, на издишване се опитваме да издишаме въздуха, все едно искаме да изпотим прозорец. По време на това се усеща стягане в областта на тазовото дъно, същевременно се стягат и коремните мускули. Желателно е да се изпълнява продължително.

Дихателна техника за стягане на тазовото дъно

Дишането е в основата на правилното функциониране на нашето тяло. Не прави изключение и мускулатурата на тазовото дъно.
За изпълнение на тази техника е необходимо да сме в позиция на изправен седеж, като сме протегнати нагоре, сякаш носим корона на главата си. Не трябва да сме наклонени или изгърбени. Поставяме едната си ръка на корема, а другата разполагаме на гръдния си кош. Вдишваме, като изтласкваме ръцете си навън, докато си представяме как цялото ни тазово дъно се изпълва с въздух. По време на издишването пък, наблюдаваме как ръцете ни се движат навътре с предствата как тазовото ни дъно се освобождава от въздуха.

Телесна практика за активиране на мускулатурата на тазовото дъно

Клакаме, изцяло с помоща на нашето тегло и се свързваме с дъха си. Клековете служат за разтягане и свиване на коремната мускулатура, както и на мускулите на тазовото дъно. Правят се ежедневно по 3 серии с минимум 10 клякания.

Ако имате повече интерес, не се притеснявайте да се свържете с мен!

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: