Има ли полезни мазнини?

 

Всички знаем, че готвенето и пърженето с течни, рафинирани мазнини, като слънчогледовото олио или палмовото масло са изключително вредни за нашето здраве.

Съществуват няколко полезни и вкусни вариации на олиото, с които можем да си приготвяме полезна храна и освен това могат да се употребяват при високи температури.

Авокадово масло

Авокадото е плод, който е изключително богат на наситени мастни киселини. Той съдържа високо съдържание на антиоксиданти и Омега-9 мастни киселини. Авокадовото масло намалява лошия холестерол, което е от голямо значение за правилния сърдечен ритъм и здравината на кръвоносните съдове.

Зехтин

Има два вида зехтинова мазнина. Зехтина може да бъде нерафиниран и рафиниран. Екстра върджин-зехтина е студено пресован и е добит от пресни маслини. Той може да бъде употребяван както в суров вид, така и за готвене, при температура на затопляне до 190 градуса. Той е богат на минерали, антиоксиданти, витамини, които са полезни за сърцето.

Кокосово масло

С кокосовото масло може да се подлага на висока топлинна обработка. Консумацията на кокосово масло понижава лошия холестерол, подобрява работата на сърцето и е изключително подходяща за отслабване.

Чесново олио

Чесновото олио действа, като естествен антибиотик, защото има естествено съдържание на алицин. То стимулира храносмилането и нормализира работата на храносмилателната система след тежко боледуване или продължително гладуване. Действа благоприятно върху кръвоносните съдове, като антиоксидант, съшо така пречиства и от паразити.

Сусамово олио

Олиото от сусам мирише пркрасно и има много приятен вкус. Може да се използва, като за салати, така и за готвене. То придава много приятен вкус на ястията. Има антиоксидантно действие, също и намалява възпалителните процеси в тъканите.

Бадемово масло


Това масло е изключително богато на витамин Е, магнезий, мед и Омега-3 мастни киселини. Подсилва имунитета и действа противовъзпалително.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: