Ядем и отслабваме, възможно ли е?

хранителен режим за отслабване

Мит е, че ако ядем по-малко храна ще отслабнем. Напротив, когато приемаме по-малко количество храна, тялото ни влиза в защитен механизъм и започва да натрупва всяка хапка в мазни депа. Трябва да търсим хранителен режим за отслабване със съвсем различна насоченост.

Защо ограничаването на храната може да се отрази лошо?

Не ни разбирайте погрешно – не ни е идеята да се тъпчете 🙂 Просто трябва да се вземе предвид, че всеки организъм е различен и много проучвания са доказали, че на не малко организими рязкото ограничаване на храната не се е отразило положително, а дори е рефлектирало негативно.

Дори, приема на по-малко храна от необходимото за задоволяване на нуждите ни, може да ни доведе до здравословни проблеми. Приемайки малко храна, загубваме тонуса си и се чувстваме отпаднали. Когато не ядем достатъчно, съответно не си набавяме и необходимите витамини и минерали. Освен всичко във физическия аспект, приема на не достатъчно храна, може да предизвика и психологически проблеми, като тревожност, тъга, а дори и депресия и повишена раздразнителност.

Какво трябва да знаем за храната?

Храната ни набавя необходимото количество енергия, за да можем да осъществяваме ежедневните си дейности. Усвояването на храната става посредством, т.нар. термичен ефект. Това е енергията, която е необходима за разграждане на приетата храна. Следователно, колкото по-малко храна приемаме, толкова по-малко енергия горим за нейното изразходване. 

Голям принос за метаболизма оказва осъзнатото движение, което обхваща не само тренировката, която правим, а и всяка една, осъзната физическа работа, ходене и др. Респективно, колкото повече физически движения извършваме, толкова повече калории горим. Това повишава нашия метаболизъм, а с него и нуждата от храна.

Когато намаляваме приема си на храна, несъзнателно намаляваме и нашето движение, ставаме по-лениви. Жените пък могат да разбалансират хормоналния си баланс и да им спре цикъла. Можем да достигнем и до нарушения в съня, което води до напълняване.

Като заключение може да кажем, че е необходимо да не мислим пъровсигнално, когато искаме да използваме хранителен режим за отслабване а да намерим най-доброто решение конкретно за нашия организъм.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: