Тайни за стегнато тазово дъно – какво може да направите?

стегнато тазово дъно
Мускулите на тазовото дъно са от изключителна важност за придържане на матката, червата и пикочния мехур. Когато има свиване на тези мускули, въпросните органи се повдигат и се стяга уретрата. А когато тези мускули са отпуснати, липсва тази опора и от тялото ни се пропускат урина и изпражнения, което причинява огромен дисконфорт в ежедневието. Именно заради това е много важно да имаме стегнато тазово дъно!

Както всички мускули на тялото ни се отпускат при обездвижване, така и мускулите на тазовото дъно се отпускат през годините и след наличие на бременност.

Какви са ползите от упражнения за тазово дъно?

При стягане на мускулите на тазовото дъно се подобрява функцията на сексуалния живот. Повишава се чувствителността и степента на удоволствието от секса. По време на износването на бебето през бременността, тези мускули придържат бебето и са от изключително значение за доброто протичане на раждането. През този период са препоръчителни упражненията на Кегел.

Кое води до отпускане на мускулите на тазовото дъно?

  • Вдигане на тежки предмети;
  • Раждане по естествен път;
  • Бременност;
  • При дълго протичаща и хронична кашлица;
  • Наднормено тегло;
  • С напредване на възрастта.

До какво води отслабването на мускулната тъкан на тазовото дъно?

  • Болезнен сексуален контакт;
  • Инконтиненция;
  • Изпускане на газове.

Упражнения за стягане на мускулатурата, в областта на тазовото дъно?

Обикновено решението на всичките ни проблеми е простичко и лесно. Ние сме свикнали да ни е трудно и дори не можем да си представим, че за няколко минути на ден можем да си решим толкова сериозни проблеми без операции и без болка.

За да предотвратим всички тези неприятни проблеми е нужно да прекарваме по няколко минути дневно, правейки упражнения на Кегел. След около седмица ще започнете да забелязвате резултати.

Упражнения на Кегел

Тези упражнения могат да се правят и когато сме седнали върху краката си. Съзнателно стягаме мускулите на тазовото си дъно и ги отпускаме, като задържаме по 4-5 секунди. Правим 10 повторения, по 3 серии. Могат да се практикуват през целия ден, навсякъде. Този процес е по-бавен, но много ефективен.

Съществува иновативно, безболезнено и безоперативно лечение, което се нарича: Pelvic Chair

Какво представлява процедурата Pelvic Chair?

Процедурата е базирана на фокусирана електромагнитна технология (HIEMT) за стимулиране и възстановяване на нервномускулния контрол на дълбоките мускули на тазовото дъно. Една сесия се равнява на 12 000 упражнения на Кегел и то с максимален интензитет на стягане. Терапията е напълно безболезнена, ефективна и комфортна. Не е необходима предварителна подготовка, процедурата се прави през дрехите.

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да ни пишете тук или директно на нашия водещ експерт – Диана Трайкова!

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: