Грешна информация и митове за храненето и отслабването

грешна
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Отслабването е една обширна и многопластова тема, като информация за нея може да срещнем с тонове, но коя е достоверна и коя не?!

Основни твърдения, които да имаме предвид

Здравословното отслабване изобщо не е толкова лесна работа колкото може да изглежда, но не е и непостижимо. Би било обаче много трудно, ако нямаме адекватната информация, която да ни ръководи. Съществуват няколко погрешни схващания, като:

 • Това, че не трябва да се храним след 18 часа вечерта, ако искаме да отслабнем. Повечето от нас са го чували, а със сигурност това е вкоренено във 90% от хората като вярване. В това има логика, но тя произтича от това, че не е препоръчително да се приема храна, непосредствено преди лягане. Необходимо е това да се случва поне 2 часа преди сън.

  Да спиш гладен също не е желателно, защото пък се нарушава качеството на съня. За това е необходимо да си изградим баланс, като например да хапваме нещо леко за вечеря и тя да е не по-късно от 2 часа преди лягане. Докато спим също изразходваме енергия, така че да си легнете гладни може да се окаже неподходящо за вашия организъм.

 • Това, че вечер не бива да се храним с въглехидрати. Това, не просто е грешна теория, дори би могло да бъде и вредно за организма. Има достатъчно данни, които сочат, че въглехидратите които се приемат на вечеря, ни помагат за по-добър сън, а също така балансират хормоналния ни баланс. Вечер не бива да ядем сладко, защото сладкото не е пълноценна храна, а в същото време е високо калорйино. Пълнее се от прекаления прием на енергия, а не от въглехидратите.

 • Това, че е задължително да правиш кардио ежедневно. Този тип движение, всъщност е изключително полезен. Истината обаче е, че имаме грешна представа за кардиото и не го изпълняваме правилно.

  То трябва да ни служи за изграждане на сила и издръжливост и е полезно за сърцето. Колкото по-добри ставаме в него, толкова по-малко калории ще изразходваме. 

 • Това, че ако не гладуваме, няма да отслабнем. Отслабването няма нищо общо с гладуването. Правилно подбрано меню с необходимия калориен прием, придружено с повече зеленчуци в никакъв случай не е глад.

  Това е едно здравословно и балансирано хранене, ефекта от което е отслабването. Можем дори да ядем и парче торта, стига да приемем не повече от допустимите за деня калории. Ако изпитваме глад, правим нещо грешно.

 • Схващането, че ако пропускаме хранене ще напълнеем. Например, има хора, които не обичат да закусват, но пък за сметка на това са чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Всеки организъм е различен и това, което е валидно за едни, не е валидно за други.

  За някой е добре да ядът често по малко, за други на 2 големи хранения. Важно е да се наблюдаваме на какво и как реагира тялото ни и да следваме собствения си ритъм. Важно е да приемаме по малко количество енергия, отколкото изгаряме. Това няма общо с количеството обаче. 

Вижте статията ни с правилните съвети за дълготрайно сваляне на килограми „Отслабване с лекота, без дисциплина, воля и йо-йо ефекти“!

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: