Какво трябва да знаем за ленивите черва – симптоматика и лечение

черва

Проблема с ленивите черва се среща често в днешния изпълнен с напрежение и заседнал начин на живот. При ленивите черва храната преминава през чревния тракт изключително бавно.

В кои случаи става въпрос за лениви черва?

Когато имаме подут корем и усещане за тежест и трудно изхождане, много често става въпрос за наличие на проблем с ленивост на червата.
В лекарската практика се говори за лениви черва, когато ходенето до тоалетна е сведено до по-малко от 3 пъти в седмицата и това продължава повече от 1-2 месеца.

За подобряването на проходимостта на чревния тракт е препоръчително:

Пийте достатъчно количество вода. Водата хидратира организма и помага при наличие на втвърдяване на изпражненията.

Движение

Движете се ежедневно, изградете си здравословен, ежедневен навик да се движите, това ще помогне за правилна обмяна на веществата.

Приемайте повече фибри

Фибрите са храна, която не се разгражда при храносмилането, тя остава в червата до последно. Те се насищат с вода, което увеличава по обем изпражненията, което задвижва чревната проходимост. Желателно е дневното количество прием на фибри да е 15г., като постепенно увеличавате количеството им за да направите усвояването им по-лесно.

Кои храни съдържат фибри:

  • Пълнозърнест хляб;
  • Ориз с люспи, бобови храни, грах, леща, соя, плодове (смокини, сливи, фурми и др.)

Намалите консумацията на бяла захар и бяло брашно

Направете менюто си разнообразно, но е желателно да намалите някои храни, като бяла захар, бяло брашно, газирани напитки, тлъсти меса, зрели сирена, консервирани сосове и др. Всички изброени по-горе храсни водят до запичане и трудна проходимост на червата.

Направете ходенето до тоалетна ежедневен навик

Желателно е да се приучите да ходите до тоалетна в един и същи час, ежедневно, примерно преди закуска. За да се приучите, започнете да пиете чаша топла вода на гладно. В случай, че през деня почувствате необходимост за изхождане, не го отлагайте, защото по този начин намалявате чувствителността на правото черво, изпражненията се натрупват и изхождането се затруднява.

При необходимост, вземете разхлабително

В случай че в продължение на повече от 3-4 дни не почуствате нужда от изхождане е препоръчително да прибегнете към слабително средство. Обикновено слабителните действат на принципа на осмозата, като променят гъстотата на изпражненията и бързо отстраняват проблема. Желателно е да бъдат от билков характер, като сена, шоколадчета “Комфорт” и др.

Какво води до раздразнение на стомаха?

Раздразнението на червата произтича основно от наличие на стрес. Има доказана теория, че червата ни са равнозначни на главния ни мозък. В червата има множество неврони, които са пряко свързани с главния мозък.

Хормоните, които са пряко свързани с нашето настроение, като серотонин и допамин, са в пряка връзка със стомашно чревния тракт. При наличие на стрес те намаляват, повишава се хормона кортизол и това води до подуване на корема. Трайното неразположение на чревния трякт води до напълняване и увреждане на психичното здраве.

Искаш ли да вземеш индивидуална тренировъчна програма?

Цели на програмата: 1. Ускоряване на метаболизма и редуциране на излишните мазнини. 2. Увеличаване на мускулната маса, силата и издръжливостта.

Вижте още: